Kanser konusunda toplum bilincinin geliştirilmesi amacıyla ülkemizde her yıl “1-7 Nisan Ulusal Kanser Haftası “olarak farkındalık çalışmalarıyla değerlendiriliyor.
Dünyayı sarsan covid pandemisi ardından 13 milyon insanımızı etkileyen deprem felaketinin kanser hastalığı ile mücadele ve tedavi süreçlerini aksatmaması gereken zor bir dönemden geçmekteyiz.
Onkoday Yönetim Kurulu Başkanı Füsun Önen, sosyal ve ruhsal dayanışmada çocuk, ergen, yetişkin, yaşlı her yaş gurubundan kanser tanısı almış insana ve yakınlarına gönül ve kader bağı ile yaklaştıklarını vurgularken, deprem felaketini yaşamış kanserli hastalar için de tüm imkanlarını seferber ettiklerini belirtti.
ONKODAY DEPREMZE HASTALARI YALNIZ BIRAKMADI.
Onkoday depremden sonra Türkiye’de örnek bir proje olan ve kanser hastalarının tedavileri sırasında kaldıkları Onkoday Konuk Evi’nin kapasitesini iki katına çıkararak ilk hafta depremzede vatandaşlar, ikinci haftadan itibaren de kanser tedavisi gören depremzede vatandaşlara kapılarını açtı. Kanser hastası depremzedelerin konaklama ve Bursa’da tedavileri konusunda rehberlik yapan Onkoday, depremzedelerin barınma yanı sıra giyim, beslenme ve sosyal ihtiyaçlarını karşıladı.
ONKODAY GES İLE TÜRKİYE’YE ÖRNEK OLDU. KENDİ ENERJİSİNİ ÜRETEN DERNEK
Birçok alanda öncü olduğu gibi kendi enerjisin üretmek konusunda da öncü dernek olan Onkoday Altınşehir’de bulunan 12 adet prefabrik binadan oluşan Konuk Evi’nin çatılarını güneş enerji panelleri ile donattı. Yenilenebilir enerji kaynakları ile doğa dostu bir yaklaşımla 64 adet jinko 525 W panel ile 25 kw elektronluk bir sistemi de hazırlayan Onkoday önümüzdeki aylardan itibaren kendi elektriğini üretecek, fazlasını satabilecek.
ŞİFACI KUŞ
Psikolog Gönül Hazneci danışmanlığında Seramik Sanatçısı Huri Aykut’un atölyesinde ve rehberliğinde umut taşıyan şifacı kuşlar ile motivasyon çalışması yürütülecek. Seramikten yapılan Şifacı kuşlarımız, kemoterapi gören çocuklarımızın omuzlarına konup onlara müjdeli haberler fısıldayacak…
RESİM VE KOMPOZİSYON YARIŞMASI
İspat Koleji ve İspat bademli Eğitim kurumları ile iş birliği içerisinde ortaokul ve lise öğrencileri arasında “sağlıklı yaşam” ana teması ile resim ve kompozisyon yarışması düzenlenecek. Seçilen eserler de 17-14 Nisan tarihleri arasında Korupark AVM’de sergilenecek.
Onkoday rutin çalışmalarını da sürdürüyor. “Ele ele daha güçlüyüz” sloganı ile gönüllülük esaslı çalışmaları sistemli olarak sürdürmek, tarama ve erken tanı farkındalık etkinlikleri düzenlemek, fabrika ve okullarda bilgilendirme toplantıları, toplumu bilinçlendirme çalışmaları yapmak, Dijital yayınlar ile uzman doktorların açıklamalarını yayınlayarak bilgi kirliliğinin önüne geçmek, hastalar arası tecrübe paylaşımı sağlamak, ulusal, uluslararası bilimsel toplantılara katkı sağlamak, giysi, yiyecek, kırtasiye yardımları ile ihtiyaç sahiplerini yalnız bırakmamak, sosyal yardımlar ile hastalara ve hasta yakınlarına katkı sağlamak, burslar ile öğrencilerin eğitim hayatını desteklemek, gönüllü atölyeleri ile derneğe gelir sağlamak, Onkoday’ın ticari işletmesi olan Onkoday Park’ta etkinliklere ev sahipliği yapmak gibi çalışmalarla fayda üretiyor.
Bursa Uludağ Üniversitesi Onkoloji Ana bilim Dalı Başkanı ve Onkoday Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Türkkan Evrensel’in kanser haftası dolayısıyla yaptığı açıklama aşağıdaki gibidir.
1 / 7 Nisan ulusal kanser haftası 2023 etkinlikleri bu yıl hepimizi çok üzen depremin açtığı yaraları sarmaya çalışırken gerçekleşecek. Deprem bölgesinde sağlık ekipleri tarafından gönüllüsünden görevlisine kadar halen yoğun bir mücadelenin sürdüğü bu ortamda insan hayatını tehdit eden bir başka unsur olan kanser gerçeğine dikkat çekmek istiyoruz.
Her yıl dünya üzerinde 18 milyon yeni kanser tanısı konulmaktadır. Kalp hastalıklarından sonra dünyada en çok ölüme neden olan hastalık olarak bilinmektedir.
Bu gerçeklerin yansıra kanserin önlenebilir bir hastalık olduğunu biliyoruz. Dünya sağlık Örgütü verilerine göre alınacak çoğu bireysel bazıları toplumsal olan tedbirlerle kanser vakalarının %30 oranında önlenmesi mümkündür. Bu tedbirler etkili olduğu gibi uygulaması da kolay ve ucuz yöntemlerdir. Düzenli egzersiz, sigara ve alkol kullanımının kesilmesi, obezitenin önlenmesi, kimyasal kanserojen ürünlerin ajanlar ve hava kirliliğine maruziyetin önlenmesi, dengeli beslenme, düzenli uyku olarak özetlenebilir.
Kanserden korunmada diğer bir etkili yöntem erken tanıdır. Bu amaçla bazı kanser türleri için geliştirilmiş tarama yöntemleri mevcuttur. Burada amaç hastalık belirtileri ortaya çıkmadan hastalıklı dokuyu tespit etmektir. Meme kanseri için mamografi, kalın bağırsak kanseri için gaitada gizli kan testi, kolonoskopi, akciğer kanseri için düşük radyasyon oranlı akciğer tomografisi, prostat kanseri için kanda yapılan PSA testi , rahim ağzı (serviks ) kanseri için smear ve HPV testi yapılmaktadır. Bu yöntemlerin kullanılması ile kanserde ölüm oranı belirgin şekilde azaltılmıştır.
Tarama yöntemleri dışında bedenimizde ortaya çıkan ve geçmeyen bazı belirtiler önemsenmeli ve doktora vakit geçirmeksizin başvurulmalıdır. İki haftadan uzun süren öksürük, balgamda kan görülmesi, idrarda ve gaitada kan görülmesi, iki haftadan uzun süren ses kısıklığı vücudun herhangi bir yerinde büyüyen kitle ya da iyileşmeyen yara durumunda giderek artan ağrı , nefes darlığı, baş ağrıları, sebepsiz kilo kaybı, terleme, önemli belirtiler olarak sayılabilir.
Kanser haftasında uzmanların çağrılarına kulak verelim ve kanserden korunmak için bir adım atalım…
Bir yanıt yazın